top of page
  • Writer's pictureD. Totief

Ήρθε λοιπόν εκείνη η στιγμή! Χαρά, ενθουσιασμός, συγκίνηση, ανακατεμένα με μπόλικο άγχος. Οι προετοιμασίες πολλές και όλα πρέπει να είναι τέλεια. Και επειδή η στιγμή είναι μοναδική, πρέπει να την αποτυπώσεις και να τη φυλάξεις για πάντα. Οι φωτογραφίες θα είναι η παντοτινή ανάμνηση αυτής της μοναδικής ημέρας και έχεις μόνο μία ευκαιρία. Φρόντισε λοιπόν να επιλέξεις σωστά!


Πρώτα, θέλεις έναν φωτογράφο του οποίου το στυλ σου αρέσει. Σε μια τέτοια περίσταση δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς. Βλέποντας τις φωτογραφίες του, σου κάνουν "κλικ"; Αν ναι, προχώρα! Αν όχι, πιθανόν να το μετανιώνεις για την υπόλοιπή σου τη ζωή.Μετά, μάθε πώς δουλεύει: άλλοι είναι διακριτικοί, κάνουν τη δουλειά τους αθόρυβα και είναι εκεί να σε βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Άλλοι πάλι είναι "πληθωρικοί χαρακτήρες", παρεμβατικοί και κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε όλους.


Τέλος, γνώρισε τον άνθρωπο. Σου βγάζει θετική ενέργεια ή μήπως σου φάνηκε "κάπως";


Είμαι ο Διαμαντής και αν σου αρέσει το στυλ μου στη φωτογραφία (βασική προϋπόθεση!) θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να φωτογραφίσω τον γάμο σου και θα σου πω με λίγα λόγια πώς δουλεύω.


Αρχικά να πω ότι είμαι σίγουρα ο "διακριτικός" φωτογράφος. Δεν θα χωθώ περισσότερο απ' όσο είναι απαραίτητο ώστε να έχω το αποτέλεσμα που θέλω, προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν περισσότερη οπτική επαφή μαζί σου ώστε με νεύματα να συνεννοούμαστε, θα σε αφήσω να λειτουργείς αυθόρμητα και να έχεις το μυαλό σου στη στιγμή που ζεις και όχι στη φωτογράφιση αλλά και θα σου το υπενθυμίσω διακριτικά εάν χρειαστεί ("λίγο πίσω τους ώμους", "τέντωσε την πλάτη", "χαμόγελο!").


Για τη φωτογράφιση του γάμου σου, θα ξεκινήσουμε λίγες μέρες πριν με μία συζήτηση για να μου πεις τυχόν λεπτομέρειες που σε ενδιαφέρουν, κάτι ιδιαίτερο που έχεις στο μυαλό σου, κάποια επιθυμία και για να σου δώσω κάποιες βασικές κατευθύνσεις για το ιδανικό αποτέλεσμα.


Εκείνη τη μέρα θα ξεκινήσω από το σπίτι του γαμπρού για να αποτυπώσω τη χαρά που θα μοιράζεται με γονείς, αδέρφια και κολλητούς καθώς ζει τις τελευταίες του εργένικες στιγμές και ετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα! Εννοείται ότι φωτογραφίζω ό,τι έθιμο τηρείται (ξύρισμα, χοροί κλπ) και βέβαια τα κλασικά: κοστούμι, ζώνη, παπούτσια, ρολόι κλπ. Συνήθως μιάμιση ώρα αρκεί αλλά και αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, τα πάντα είναι θέμα προγραμματισμού.


Συνεχίζω στο σπίτι της νύφης στην οποία, δικαιωματικά, αφιερώνω περισσότερο χρόνο. Το βάψιμο και το χτένισμα μπορεί να έχουν γίνει από πριν, μπορεί και όχι. Θα την ντύσουν οι κολλητές, θα γράψει τα ονόματα στο παπούτσι, μετά θα της το φορέσει ο μπαμπάς, θα στρωθεί το κρεβάτι και γενικά θα γίνει ό,τι πρέπει και ό,τι θέλει η νύφη.


Φτάνω στην εκκλησία εγκαίρως για να προλάβω να φωτογραφίσω τον στολισμό και τον γαμπρό που περιμένει (και περιμένει...). Μετά έχουμε την άφιξη της νύφης που τη συνοδεύει ο μπαμπάς για να την παραδώσει στον γαμπρό, ακολουθεί "το φιλί" και το ζευγάρι μπαίνει στον ναό ανύπαντρο και...


...βγαίνει παντρεμένο! "Τρώει" το ρύζι με το κουτάλι (ενίοτε και με το σακί - για κάτι τέτοια συνήθεις ύποπτοι είναι οι φίλοι του γαμπρού). Και τώρα αρχίζει το πάρτι!


Φωτογραφίζω την άφιξη του ζευγαριού, φυσικά τον χώρο, την τούρτα, τον πρώτο χορό, τον δεύτερο, τον τρίτο...


Εκεί δε μένω μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα αλλά ούτε και ως το τέλος. Μένω όσο χρειάζεται ώστε να έχουμε το υλικό που θέλουμε. Τώρα, αν κάτι ιδιαίτερο έχει προγραμματισθεί για after hours, εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε. Κάπου εκεί ο διακόπτης της φωτογραφικής μου γυρίζει στο off. Τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ.


Εάν θέλεις, μπορούμε να κανονίσουμε και το next day photoshooting που δεν πρέπει να είναι ντε και καλά την επόμενη μέρα (ειδικά μετά το γλέντι και το ξενύχτι...). Θέλεις landscape ή cityscape; Βουνό ή θάλασσα; Ελλάδα ή εξωτερικό; Ό,τι θέλεις αρκεί να το οργανώσουμε. Να διαλέξουμε το μέρος, το στυλ, τα ρούχα (αν δεν είναι τα του γάμου) και το όλο mood που θέλουμε να βγάζει αυτή η φωτογράφιση.Όταν πλέον έχω όλο το υλικό, μην ανησυχείς, δεν σου δίνω δυο χιλιάδες φωτογραφίες να σου πω "διάλεξε ποιες θέλεις". Αν το κάνω αυτό, το πιο πιθανό είναι να περάσουν εβδομάδες, μήνες, ενίοτε και χρόνια μέχρι να διαλέξεις. Το παίρνω πάνω μου: διαλέγω εγώ τις φωτογραφίες που θα σου παραδώσω, τις επεξεργάζομαι όλες και εσύ παίρνεις επεξεργασμένα ψηφιακά αρχεία για να τα τυπώσεις, να κάνεις άλμπουμ, να στείλεις με mail, να ανεβάσεις στα social, να τα κάνεις ό,τι θέλεις. Και αφού σου παραδώσω τις πιο όμορφες αναμνήσεις, κάπου εκεί τελειώνει η δουλειά μου.3 views0 comments
bottom of page